Ce sunt parabenii si de ce produsele “fara parabeni” pot fi inselatoare?

Parabenii sunt un grup de ingrediente chimice format din methyl, ethyl, propyl, butyl, isopropyl si isobutylparaben. Rolul lor este de a conserva si de a feri produsele cosmetice si de ingrijire personala de diverse fungi si bacterii (sursa). Teoretic, aproape orice produs are nevoie de conservanti, de preferat naturali, pentru a nu dezvolta bacterii. Asa ca, daca pe un produs scrie “fara parabeni” sau “paraben free” ar trebui sa ne uitam pe eticheta sa pentru a afla ce alti conservanti contine.

Un studiu al profesorului Philippa Darbrew de la Universitatea Reading a fost primul care a tras un semnal de alarma asupra relatiei directe dintre parabeni si cancerul de san. Ei se absorb rapid, sunt metabolizati si apoi eliminati, insa anumite cantitati raman depozitate in organism si pot afecta sanatatea. Cu toate acestea nu s-au strans suficiente dovezi pentru a demonstra ca parabenii sunt substante cancerigene.

Concentratiile admise de parabeni intr-un produs sunt de maxim 0.8% pentru un amestec de parabeni si maxim 0.4% pentru unul singur. Intr-un studiu efectut de U.S Environmental Working Group a reiesit ca o persoana foloseste in medie pe zi 9 produse cosmetice si de igiena. Avand in vedere ca aplicam asupra noastra atatea produse, timp de ani de zile, spre binele nostru ar trebui sa ne orientam catre produse care contin doar ingrediente naturale. Productia lor nu este una usoara. insa nici imposibila.

Producatorii de la Green Beaver, sot si sotie, el microbiologist, ea biochimista, povestesc ca au infiintat aceasta companie dupa ce au activat multi ani in industria farmaceutica. De-a lungul timpului ai intampinat provocari mai ales atunci cand a fost vorba sa creeze lotiuni sau creme si asta pentru ca dupa ce le testau de multe ori rezultatele aratau ca dezvolta in interior bacterii. Insa, nu s-au dat batuti si au gasit formule, folosindu-se de conservanti naturali precum oregano, cimbru, rozmarin, turmeric, seminte de grapefruit sau ulei de lavanda (sursa).

In concluzie:

  • Daca un produs este fara parabeni, asta nu exclude faptul ca poate contine alti conservanti chimici;
  • Cautati produse care sunt 100% naturale;
  • Folosim zilnic, in medie, 9 produse cosmetice si de igiena – faceti o lista cu ele si incercati pentru fiecare sa gasiti in magazine produsele cele mai naturale. In felul acesta va fi mai usor sa stiti ce sa alegeti cand ele se consuma si catre ce magazine sa va indreptati

Si in final, va lasam sa urmariti un material video despre istoria si continutul cosmeticelor din ziua de azi:

Surse: cosmeticsinfo, besthealthmag;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>