Dioxidul de titan – aditiv potential cancerigen

Dioxidul de titan este un aditiv alimentar (pigment artificial, mai exact) care coloreaza in alb produsele in care este introdus, iar acestea nu sunt deloc putine: pasta de dinti, fonduri de ten, medicamente, creme, guma de mestecat, frisca vegetala, vopsele si lista poate continua. Cel mai adesea este intalnit in cremele pentru protectie solara deoarece este un bun filtru UV.

Dioxid de titan

Mie mi-a atras atentia cand am citit lista de ingrediente ale unui fond de ten bio. Mi s-a parut suspect, am verificat daca si in fondul meu de ten se afla si, bineinteles, raspunsul este “da”. Am stat cateva ore sa caut pe net informatii despre aceasta substanta si sa gasesc un fond de ten care nu il contine. Se pare ca am descoperit unul, dar pana nu il comand si citesc lista concreta cu ingrediente, nu va spun inca.

Dioxidul de titan sau E171 este clasificat in randul aditivilor cu potential cancerigen.  Bendicte Trouiller, biolog molecular la UCLA a studiat efectul dioxidului de titan pe sobolani si a constatat ca acesta deterioreaza sau distruge ADN-ul sau cromozomii. Ele sunt legate de boli de inima, neurologice sau de cancer si de imbatranire.

Este adesea intalnit in produsele cosmetice pe baza de minerale.

Consumul mondial este de circa 900 de grame de persoana. Aceasta este media pentru toate cele 7 miliarde de oameni. Insa in tarile occidentale, consumul de dioxid de titan este de aproximativ 3,5 kg pe persoana, in timp ce in SUA consumul depaseste 4 kilograme pe persoana. La polul opus se afla China, cu un consum de doar 450 de grame.

Materia prima pentru dioxidul de titan se gaseste in nisipul de pe plaja. Zonele in care exista productie semnificativa includ Africa de Sud, Australia, Canada si China.

Cum il evitam? Pare imposibil, insa cel putin putem reduce cantitatile care ajung in corpul nostru.

 • Citeste lista ingredientelor din produse

 • Foloseste cat mai multe produse cosmetice in stare pura (ulei de argan, unt de macadamia, ulei de migdale, unt de cacao s.a.)

 • Consuma alimente fara coloranti si conservanti

Latest Comments
 1. Constantin
  Reply -
  • Corina
   Reply -
 2. SMAr2wo
  Reply -

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>