Untul din samburi caise – hranitor si bogat in vitamina B17

Daca cel mai adesea intalnim unt de caise sau unt de samburi de caise in creme, la polul opus, untul de samburi de caise pentru consum alimentar nu prea se gaseste. Am avut sansa sa il intalnesc la un targ pe un producator roman care avea un stand micut, plin cu unturi, miere si amestecuri de miere cu diverse (catina, nuci s.a.). Dintre toate, am cumparat unt de nuci si unt din samburi de caise.

Incercand sa ma documentez despre cel din urma, am aflat ca este o sursa buna de vitamina B17 si vitamina E. La fel de hranitor precum untul de arahide, merge foarte bine cu paine prajita, crutoane sau cu paine crocanta din grau integral (eu o recomand pe cea de la Auchan care contine faina de grau integral 48%, faina de grau 48%, zahar, grasime vegetala(rapita), lapte praf degresat, sare).

Are un gust dulce si usor intepator. La prima degustare s-ar putea sa vi se para ciudat, dar odata ce va obisnuiti va fi foarte gustos.

Nu se consuma in cantitati mari deoarece samburii de caise sunt o sursa bogata in amigdalina (vitamina B17), foarte benefica, insa in doze mari poate deveni toxica. Vitamina B17 este importanta in lupta impotriva cancerului, iar potrivit Societatii Americane de Prevenire a Cancerului, previne si trateaza, de asemenea, tensiunea arteriala si amelioreaza durerile provocate de artrita.

Actiuni:

- in special in prevenirea, dar si in vindecarea cancerului;
- in raceli (are actiune antitusiva);
- antiinflamatoare;
- expectoranta;
- antispastica;
- intervine in sinteza acizilor grasi si a hemoglobinei.

Il puteti cumpara de la magazinele Naturalia sau online de pe www.ulei-natural.eu.

Surse: driedfruits.ro, natura noastra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>