Ce alimente afecteaza dantura sau dimpotriva, o protejeaza?

diana_popa

Doamna doctor stomatolog Diana Popa de la Clinica Imperial Dent ne-a oferit câteva informaţii utile despre cum să ne protejăm dinţii. Pentru că este mai bine să prevenim decât să tratăm, aflaţi ce combinaţii de alimente dăunează dinţilor sau din contră, îi protejează.

Şi dacă tot suntem la capitolul Stomatologie, asiguraţi-vă că dentistul vostru respectă normele de igienă. Tocmai de aceea noi am ales un reprezentant Imperial Dent, o clinică la care mergem de mulţi ani şi care respectă cu stricteţe regulile de igienă.

1. Ce alimente sunt dăunătoare pentru dinţi ? Cum ne afectează dantura ?

Diana Popa: Alimentul cel mai dăunător danturii este zahărul, în toate formele sale, însă asocierea zahărului cu făinoasele (fursecuri, prăjituri) este mai activ cariogenă deoarece timpul de menţinere pe dinţi se prelungeşte. Aceste alimente se depun pe suprafeţele dentare într-un timp foarte scurt fermentează, iar acizii eliberaţi atacă smalţul dintelui producând caria dentară.

2. La polul opus…  Ce alimente protejeaza dantura?

D.P: Prin diferiţi constituenţi chimici anumite alimente pot modela efectul cariogen al zahărului, reducând riscul la carie. În acest sens, exemplificăm:

  1. Fosfaţii – care se întâlnesc în făina integrală

  2. Grăsimea – formează o barieră protectoare pentru smalţ

  3. Brânzeturile – prin conţinutul lor de fosfaţi de calciu şi prin stimularea secreţiei salivare

  4. Laptele – este un carioprotector prin compoziţia lui de calciu şi fosfaţi

  5. Fructe şi legume crude – după fiecare masă.

3. De ce este important să mergem la o consultaţie stomatologică chiar şi atunci când considerăm că nu avem probleme ?

D.P: Este important să mergem la stomatolog odată la 6 luni deoarece putem detecta afecţiuni incipente, nedureroase care se pot trata mai uşor. Dacă nu există durere nu înseamnă că nu avem carii. Durerea survine în momentul în care procesul carios a străbătut cele două ţesuturi dentare şi a ajuns la pulpa dentara, inflamând-o.

4. Când mergem la stomatolog, cum ne dăm seama dacă acesta respectă toate normele de igienă ?

D.P: Orice cabinet de medicină dentară funcţionează în baza unor reguli de asepsie şi antisepsie, adică există o protecţie reciprocă între cadrele medicale şi pacient. Această protecţie este dată de purtarea mănuşilor, a măştilor şi sterilizarea instrumentarului în condiţii optime.

Pacienţii trebuie să ştie că există două tipuri de sterilizare utilizată, respectiv la rece şi la cald, acestea fiind folosite în funcţie de indicaţiile producătorului de instrumentar. Instrumentarul sterilizat trebuie împachetat într-o folie de protecţie, acesta păstrând sterilizarea până la 3 luni. Instrumentele sunt desfăcute în faţa pacientului înainte de a fi utilizate.

4.  Recomandaţi albirea dentara ? Ce presupune aceasta?

D.P: Recomand albirea dentară doar urmată de fluorizări şi igienizări regulate. Ea presupune demineralizarea smalţului cu o substanţa chimică numită perborat de sodiu. Aceasta acţionează asupra smalţului diminuând puterea de protecţie împotriva cariilor, însa aici intervine fluorul care îi reface această calitate necolorându-l.

Alimente care dauneaza dintilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>