Ciocolata Crasna – made in Romania cu ingrediente belgiene

Pe Calea Victoriei, langa magazinul Ferrari, s-a deschis de curand ciocolateria Belgica. Simpla, micuta, cu o vitrina care te indeamna sa intri si sa descoperi mai multe. In fata se afla un afis dragut pe care scrie “Ciocolata Crasna” despre care nu aveam nici cea mai mica idee pana de curand. Am intrat, iar privirile ne-au ramas blocate la pralinele de ciocolata in forme clasice, dar si in forme de iepurasi, inimioare si alte figurine simpatice.

ciocolaterie-belgica

 

“Vreti sa va povestesc despre ciocolateria noastra?”, ne-a intrebat baiatul de la vanzare. Si uite asa am stat vreo 10 minute timp in care am aflat ca ciocolata Crasna este realizata de o doamna profesoara din Belgia care s-a stabilit in Romania si a deschis o fabrica de ciocolata in comuna Crasna, aflata in judetul Gorj. Marie Paule Carels are 54 de ani si a fost profesoara de pian, iar apoi a urmat o scoala de ciocolatier si a lucrat intr-o fabrica dobandind experienta in prepararea ciocolatei. Sotul ei, Boris Jean Pierre Weyssow, este cercetator si lucreaza la Comisia Europeana de acreditare a centralelor nucleare.

Datorita unui centru cultural in cadrul caruia lucra, Marie a vizitat Romania de mai multe ori incepand cu anul 2003. Dupa 4 ani a decis sa ramana definitiv in tara noastra si a gasit pe Internet terenul de la Crasna: “Aici am gasit umanitatea care imi place foarte mult, oameni cu sufletul deschis, foarte harnici, peisajele sunt deosebite, iar tara nu este aglomerata, asa cum este in Belgia, unde oamenii sunt foarte stresati. Tot restul vietii mi-l voi petrece la Crasna“ (sursa).

Ingredientele sunt aduse din Belgia, iar ciocolata este produsa in fabrica de la Crasna, unde Marie a angajat localnici dupa ce le-a tinut training-uri si i-a pregatit ca la carte luni de zile pentru a-i invata arta ciocolatei. Nu folosesc grasimi vegetale, altele decat untul de cacao, iar toate pralinele sunt realizate manual. Arata extraordinar de bine, iar gustul… nu se compara cu nimic intalnit pana acum: pur, intens si delicios!

belgica

Va recomandam sa incercati de toate, de la cirese imbracate in ciocolata, praline cu chili sau cu crema de caramel si nucsoara, trufe sau portocoale confiate in ciocolata, la tablete de tot felul. De asemenea, au si ciocolata dietetica in caz ca sunteti la cura sau nu aveti voie sa mancati zahar.

ciocolata-crasna
Daca locuiti in Bucuresti, neaparat trebuie sa veniti la Belgica! Iar daca sunteti din Targu Jiu gasiti magazinul cu ciocolata Crasna pe Strada 9 Mai :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>