Diferenta dintre puiul bio si puiul din supermarket

Diferenta dintre puiul bio si puiul din supermarket consta in modul cum este crescut si hranit, diferenta care nu se resimte neaparat in textura carnii, gust sau nutrienti, ci in reducerea consumului de antibiotice si hormoni.

De ce se injecteaza puii cu antibiotice?

In multe ferme conventionale europene pasarile sunt tinute in medii inchise, cu suprafete mici, traind aproape unele de celelalte asa ca bolile se pot imprastia repede. Pentru a nu se imbolnavi, puii sunt injectati cu antibiotice. Majoritatea crescatorilor dau drumul pe piata pui in varsta de 21 de zile, altii de 28 de zile.

“Consumatorul ar trebui să fie înştiinţat de remanenţa antibioticului care se foloseşte la pui în România pentru a putea să se ferească. Aici avem o problemă. Puiul se injectează cu antibiotic, iar remanenţa acestuia este de circa 40 de zile. Ingerând antibioticul odată cu puiul consumat, imunitatea organismului nostru scade; noi deja avem un antibiotic continuu. Din această cauză, antibioticele pe care le mai avem pe piaţă nu prea îşi mai fac efectul. Acum, toată lumea este răcită şi până nu ia un augmentin nu mai face faţă. Tulpina este mult mai rezistentă. Şi, de ce să nu recunoaştem, toată carnea conţine antibiotic – de vită, de porc şi peştele de acvacultură.” (sursa)

Totusi in Romania „ Există un program național de supraveghere și control în ceea ce privește antibioticele, iar verificările sunt făcute atât în procesul de creștere, cât și după sacrificare. Este interzisă furajarea păsărilor cu furaje care conțin medicamente. Antibioticele pot fi folosite doar ca medicament, iar animalele sunt tratate doar sub supravegherea medicului veterinar”, au declarat reprezentanții ANSVSA.  (Sursa)

Asa ca datorita legislatiei si controalelor puii crescuti in Romania sunt mai sanatosi decat cei din strainatate. Problema este ca din supermarket ne alegem singuri carnea de pui, dar cand ne aflam la un restaurant nu prea putem sti de la ce ferme s-a aprovizionat.

Se folosesc sau nu hormoni?

Producatorii neaga folosirea hormonilor, insa ceea ce ne face sa fim suspiciosi este diferenta ritmului de crestere a puilor din abatoare cu cea a puilor crescuti la tara. In 3 sau 4 saptamani puii bio sunt inca mici, insa nu acelasi lucru se intampla si cu cei crescuti la abator. Crescatorii spun ca vorbim de rase diferite si ca in abatoare ajung rasele selectate, cu un ritm de crestere rapid.

Puiul bio este lasat sa ajunga natural la maturitate, este crescut pe sol, in spatii suficient de mari care nu devin bombe pline de bacterii.

Cu ce sunt hraniti?

Puii bio sunt hraniti cu furaje bio naturale (ierburi, cereale) in cultivarea carora nu s-au folosit pesticide si fertilizatoare chimice. Acesta este unul dintre motivele pentru care puii bio sunt mai scumpi, hranirea lor implicand costuri mai mari.

Nutritie

Puii organici contin mai multi acizi grasi nesaturati si Omega 3 care diminueaza colesterolul rau. De asemenea, au cu 65% mai putina grasime abdominala decat puii conventionali si o masa musculara mai bine dezvoltata.

De unde luam pui bio romanesti?

Timpul costa bani – este o vorba veche, dar care se aplica si in cresterea sanatoasa a puilor. Intretinerea, hrana si faptul ca nu sunt crecuti pe banda duc la un pret mai mare.In unele orase din tara gasiti pui bio la bacanii care si-au format o retea de producatori eco. De asemenea, luati in calcul si ideea de a cumpara online. Iata cativa producatori:

www.provit2001.ro
www.domusnatura.ro
www.biobunatati.ro
www.produsedetara.ro
www.puiulcelgustos.ro

 

(Bibliografie: livestrong.com, nationalgeographic.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>