Lectie de antreprenoriat: interviu cu Directorul “Tremot Dobre si Fiii”

Miere Tremot Dobre si Fiii

Ce înseamnă să faci apicultură în România, cum te ajută sau dimpotrivă, mai mult te încurcă, statul român, ce înseamnă să respecţi sau nu normele, aflaţi de la domnul Dobre Traian, Directorul Tremot Dobre şi Fiii, companie care produce şi comercializează  o gamă largă de produse apicole. Interviul de mai jos este o adevărată lecţie de viaţă, antreprenoriat şi determinare – vă invităm să îl citiţi:

De ce apicultură?

De profesie sunt inginer, specializat în industria de pescuit. Începând de prin anii 78 am fost şeful aprovizionarii flotei de pescuit oceanic, poziţie care mi-a permis să călătoresc foarte mult şi să cunosc şi alte stiluri de viaţă organizate după modelul economiei de piaţă. La acea dată nu m-am gândit niciodată cât de mult îmi va folosi această experienţă de viaţă.

In anii 92, când flota românească  era deja destinată „tăierii”, mă aflam într-o situaţie critică, aceea de a rămâne fără job. Intrucât soţia, profesor de limba franceză, avea un venit nesemnificativ care nu ne permitea un trai decent împreună cu cei doi copii ai noştri, trebuia să iau o decizie rapidă şi să mă reprofilez. Dar ce să fac? Să cultiv pământul nu ştiam, de ingineri nu prea mai era nevoie în România… Salvarea a venit din apicultură.

Fiind apicultor inca din anul 1975 şi cunoscând bine parametrii de calitate ai mierii, am inceput sa caut contracte externe pentru miere. A fost o perioadă grea, dar abia atunci am realizat ce mult contează să ai o gândire tehnică, o expertiză comercială şi să înţelegi ce presupune economia de piaţă. Împreună cu un alt prieten am găsit un partener german şi am înfiinţat o firmă cu profil de activitate export de miere de albine. Partenerul german deţinea 40% din acţiuni şi noi câte 30%. Am reuşit împreună să dezvoltăm, în judeţul Tulcea, cel mai mare centru apicol care funcţionează şi în prezent.

Viaţa însă nu decurge totdeauna cum ne dorim sau cum ne aşteptăm. O serie de probleme familiale ne-au obligat să ne stabilim la Băicoi. In perioada 2001-2007 am construit şi aici un centru, la fel de mare ca cel de la Tulcea, prin fonduri proprii. Practic nu am făcut împrumuturi la bănci însă am facut eforturi foarte mari în familie, iar tot profitul l-am reinvestit şi în rest muncă şi iar muncă.

Cum a luat nastere Tremot Dobre şi Fiii

Sirop de catina cu miere

Tremot Dobre Şi Fiii SRL a fost înfiinţată în anul 1993 şi este situată acum în Băicoi, judeţul Prahova. Cu un efectiv de peste 40 angajaţi, firma produce o gamă largă de miere de albine, faguri, ceară, propolis, polen, siropuri din fructe de padure cu miere de salcam (ecologice), gemuri din fructe de padure, etc.  In prezent, ţinta companiei este aceea de a promova produsele apicole de înaltă clasă în România şi acest lucru are loc după ce, de-a lungul anilor, s-au exportat cantităţi semnificative de miere conventională şi Bio în ţări precum: Germania, Anglia, Franţa, Italia, Polonia, Grecia, Danemarca, Suedia, şi nu numai.

Printre produsele de marcă comercializate de către S.C.TREMOT DOBRE ŞI FIII SRL se regăsesc: mierea de salcâm, polifloră, de tei, de mentă din Delta Dunării, de coriandru, de zmeur, de floarea- soarelui, de trifoi alb, de mărăcine, de albăstrele etc. Nu trebuie uitate siropurile de fructe precum cele de: afine, mure, cătină, coarne, soc, porumbe şi muguri de brad, care sunt controlate şi atestate de către AGRECO GmbH Germania precum şi de importante laboratoare externe şi interne: Applica, Dr. Lullman, Institutul de Cercetări pentru Industria Alimentară, ANSV.

Nu în ultimul rând trebuie să menţionăm şi fagurii cu miere, mierea cu lăptişor de matcă, mierea cu propolis, polenul granule, pastură etc.

Circa 95% din cantitatea de miere deţinută o export iar 98% din volum este livrat în ţările europene. Cantiatea maximă realizată într-un an am avut-o în 2003, aproximativ 2800 tone. În rest realizăm între 1500 şi 2200 de tone. Deţinem cele mai mari capacităţi de procesare a mierii, de încălzire, omogenizare şi de ambalare din ţară. Putem procesa până la 80 de tone pe zi in loturi de 40 tone fiecare.

Despre piaţa mierii

Din păcate piaţa mierii este foarte îngustă, exportul total al României dacă atinge 8-10 mii tone pe an. În plus, cu ruşine o spun pentru noi că, nu există o strategie în ceea ce priveşte rezerva strategică de miere. In caz de cataclism sau de război, un necesar de 10.000 de tone pentru rezerva de stat ar fi binevenit. Şi am să argumentez de ce. Mierea de albine face parte din categoria produselor care deţin indicativul K, prin care se conferă un termen de garanţie de minim 10 ani iar rezistenţa este naturală, nu se obţine prin tratament termic. Iar dacă este depozitată la adăpost de soare şi de exces de umiditate poate rezista şi mii de ani! Cu condiţia să fie lăsată să matureze în stup foarte bine. Alte exemple de produse cu aceeaşi rezistenţă similară mierii sunt: orezul, grâul, porumbul, o serie de conserve din carne şi peşte.

Criza a nu a ocolit nici piaţa mierii. Diminuarea nivelului de trai a obligat populaţia să consume produse ieftine şi de proastă calitate. Chiar dacă raportul calitate-preţ pentru miere este echitabil, iar de beneficiile acestui aliment nu mai vorbim, din păcate, în România, potrivit statisticilor, se consumă circa 150 g de miere/cap de locuitor.

Mierea se împarte în două categorii: convenţională şi bio sau ecologică. În 1995, am fost primii care am introdus apicultura bio în România prin societatea deţinută la Ciucurova,  judet Tulcea şi în felul acesta am putut cuceri piaţa europeană. Din păcate, foarte mulţi apicultori au luat de la vecini exemplul negativ de a falsifica mierea. Mai precis, introduc în ea siropuri (hidrolizate) de porumb, orez, trestie de zahăr, sau se deplaseaza la culturi modificate genetic si acest lucru este total interzis deoarece se inglobeaza, polenul modificat genetic etc. Din cauza acestor speţe, şi exportatorii de bună credinţă sunt aspru monitorizaţi la export.

Pe de altă parte, am preferat exportul deoarece, am livrat la un supermarket miere şi am primit banii după nouă luni. Pentru piaţa internă produc miere de albine de cea mai buna calitate precum si siropuri din pulpă de fructe de pădure, zmeură, cătină, mure, afine, coarne etc. foarte apreciate de consumatori. Toate aceste produse nu au adaos de alte substanţe dăunătoare sănătăţii, iar  fructele le depozităm  în condiţii optime de temperatură max 8ºC.

Lupta cu Statul

În primul rând, pentru sectorul de apicultură ajutorul statului este inexistent pentru IMM-urile care  nu au forţa necesară retehnologizării si nu au acees facil la credite. De aceea, ar trebui să fim ajutaţi cu linii de credit ieftine pentru  a putea dispune de finantare. În prezent, nimeni din UE nu acceptă cumpărarea de miere decât cu plata la 15 sau la 30 de zile după livrare. Aceasta presupune ca eu să-mi autofinaţez fluxul, de la achiziţie până la finalizarea exportului si incasare. Chiar dacă apelez la un credit, dobânzile sunt înrobitoare. Nu mai vorbesc de dobânda la leasigul pentru utilaje. În final, statul, în loc să susţină iniţiativa privată este cel mai dur executor. Chiar şi politica monetară este în defavoarea exportatorilor, aprecierea monedei naţionale a omorât practic exporturile.

Un alt aspect este lipsa de răspundere faţă de deciziile juridice, practic se dau hotărâri judecătoresti fără nici o responsabilitate în cazul în care acestea au fost greşite. Mai mult, organele de control nu se autosesizează atunci când Mass-media semnalează diverse cazuri de infracţiuni (exemplu: mierea falsificată prezentă în rafturile din supermarketuri). Nu în ultimul rând Primăria si alte organe care beneficiaza de legi prost intocmite te sufocă cu taxe, impozite, amenzi şi nu suntem lipsiţi de tot felul de controale începând de la Fisc până la Comisia de Mediu, aproape toate soldate cu alte amenzi grase, dar ajutor zero. Acesta este ajutorul concret.

Politica mierii se va schimba, se va pune accent pe calitate

Pe de altă parte, anul acesta apreciez că foarte multe firme vor falimenta, din cauza unei politici fiscale şi bancare înrobitoare pentru IMM-uri. Prin comparaţie, un apicultor din Spania primeste credit fără nici o problemă cu o dobandă de 1%.

În România, din păcate, ca să dezvolţi un proiect sau să demarezi altul nou te confrunţi cu tot felul de frâne începând de la consultanţă până la credit şi ai de-a face cu firme fantomă care îţi fac aşa zisa evaluare dupa care dispar. Nu mai spunem ca modul în care se dau fondurile europene este de prisos.

Produsele noastre le puteţi cumpăra din Bucureşti de la magazinele: General Nic – Dorobanţi, Cotroceni, Amzei, lanţul de magazine Naturalia, magazinul Ki-life sau le puteti comanda direct de la noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>