Interviu Biocoop – prima cooperativa taraneasca ecologica din Romania

Produse ecologice

In urma cu 9 ani, un grup de 5-6 gospodari bio din judetele Sibiu si Mures s-au organizat pentru a le oferi sibienilor si vizitatorilor de pretutindeni, produse sanatoase, locale, certificate ecologic. Sunt uniti sub numele de Biocoop, infiintand astfel prima cooperativa taraneasca ecologica din Romania.

Insa dincolo de acest nume sunt un exemplu de antreprenoriat, de trecere de la “a vrea” la “a face” in ciuda obstacolelor. Poate in alta tara ar parea firesc un astfel de business, dar in Romania, patria in care, de obicei, lumea asteapta sa pice din cer, suna prea bine ca sa fie adevarat.

“Chestia asta cu Biocoop o crescut organic. Noi am inceput sa ne cunoastem intre noi”, povesteste Willy Schuster, partener Biocoop. Insa ideea de a-i uni a fost a lui Wolfgang Radatz care a venit cu un proiect de dezvoltare din Germania si s-a stabilit in Romania.

Cateva dintre cele peste 10 familii care fac parte din cooperativa sunt: Emil si Ioana Cioran de la Nucet, Sibiu, Nelutu si Ramona Jaglea din Rosia, Sibiu, familia Novac din Seica Mare, Florin Ionut din Hunedoara, familia Boldija de la Hosman. Toti sunt biocertificati si produc: legume, fructe, miere, branza, lapte, unt, smantana, oua, carnati si alte produse traditionale din porc afumat, paine, placinte si prajituri, ulei, dulceturi, siropuri, ceaiuri, zacusca, paste fainoase artizanale si alte produse din gospodarie la cerere (exemplu:  pui, carne de vita etc.).

Ce a insemnat Biocoop pentru tarani

De la Wilhelm Tartler, Presedintele Biocoop Sibiu am aflat mai multe despre cum a inceput colaborarea dintre familiile de bio gospodari:

Natlife: Cum v-a venit ideea Biocoop si cum ati reusit sa adunati la un loc mai multi gospodari bio?

Wilhelm Tartler: La inceput erau 5-6 producatori cu care faceam deja schimburi de produse. Dupa un an ne-am saturat sa ne tot intalnim in parcari sau pe unde se ivea ocazia si ne-am intalnit la scoala Waldorf din Sibiu, intr-un spatiu oferit de scoala pentru discutii si schimburi de marfa.

In aceasta perioada am decis sa ne certificam ecologic ca sa avem si legea in spate. Mai tarziu, si-au dat seama locuitorii despre ce este vorba si au inceput sa ceara produsele noastre. Am decis sa deschidem un magazin, iar apoi au intrat in Biocoop si alti producatori. In prezent am ramas aproape 10 producatori, membri activi, si cativa care sunt doar furnizori.

Natlife:  Cine ambaleaza produsele?

W.T.: Fiecare membru este responsabil pentru produsele lui.

Biocoop

Natlife: Ce a insemnat Biocoop pentru tarani?

W.T.: Pentru tarani a fost si este o posibilitate da a-si promova si valorifica produsele proprii ecologice intr-un oras ca Sibiu. Pe langa aceasta,  membrii nostri au o experienta indelungata in ceea ce priveste agricultura ecologica. Unii dintre noi sunt certificati ecologic de 10 ani!

Acum 10 ani, putini stiau in Romania despre diferenta dintre produsele naturiste si produsele ecologice, nici nu erau reglementari in lege. Membrii Biocoop au oferit intotdeauna consultanta in domeniu celor interesati.

Natlife: Cum v-ati promovat?

W.T.: Prin magazinul din Sibiu (Strada Avram Iancu nr. 11), targuri in multe orase, Internet, ghiduri turistice etc.

biocoop_map_1

Willy Schuster despre Biocoop

Daca ati ajuns cu lectura pana aici, faceti un tur virtual prin magazinul Biocoop si aflati direct de la Willy Schuster despre produsele comercializate:

Despre agricultura ecologica

Conform Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, agricultura ecologica produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu dezvoltarea si conservarea mediului”. In etapa de productie sunt interzise utilizarea:

  • organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora)
  • fertilizantilor si pesticidelor de sinteza,
  • stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor

In etapa de procesare a alimentelor se restrictioneaza folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza folosite la prepararea alimentelor ecologice.

Pentru ca gospodarii bio sa obtina si sa comercializele produse ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat pe o perioada de conversie, de minimum doi ani.

Un exemplu de fertilizatori folositi in agricultura ecologica sunt ingrasamintele organice, de origine vegetala sau animala, administrate sub forma de compost, mranita sau ingrasaminte verzi. Despre fiecare puteti afla de aici.

Foto: Pagina oficiala de Facebook Biocoop Romania 

biocoop3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>